Afgelopen donderdag werd de tentoonstelling ‘Vinex anno 1610’ geopend in het Archeologisch Museum in Haarlem. Het toont de vondsten uit de opgraving op het Wilsonsplein in 2011-2012.
Volgens de journalist van het Haarlems Dagblad, die er een groot artikel over schreef, geeft de tentoonstelling je een blik in de wereld van gewone man en vrouw in die tijd, zeg maar de “17e eeuwse Henk en Ingrid”. Wat een verrassende vergelijking, zo kan je het ook zien, dacht ik na het lezen van het bewuste stuk.
Sinds de invoering van de Nederlandse wetgeving op basis van ‘Het verdrag van Malta’ mogen amateurarcheologen niet meer ‘zelfstandig’ opgraven. Dat mocht daarvoor wel. Dit heeft tot een tweedeling geleid binnen de werkgroep van leden die nog wel en die niet meer hebben kunnen opgraven. De opgravingsverhalen krijgen langzamerhand een mythisch karakter. “Weet je nog…”. Toch doet er zich soms een buitenkans voor, dan mag er onder auspiciën van een bevoegd archeoloog worden meegeholpen aan een opgraving. Dat was ook het geval bij de opgraving van het Wilsonsplein. Als je pas net bent begonnen bij de werkgroep heb helaas ook die mogelijkheid gemist en kijk je met een gezonde jaloerse blik naar de foto’s van zo’n buitenkans.
Sinds enkele weken liggen er heel veel scherven van de opgraving van Huis ter Kleef op de uitlegtafels. Het is urenlang kijken, passen, meten, en nog een keer proberen of is het toch wellicht dat stukje of dat of die… Door veel scherven van verschillende soorten aardewerk in je handen te hebben gehad en er goed naar te hebben gekeken en gevoeld, ga je langzaam de kenmerken in je opnemen.
Verschil in glazuur, in kleur, dikte, versiering etc. Kon ik vroeger met een open blik naar voorwerpen in een vitrine kijken en denken:” dat is mooi, grappig interessant, lelijk of saai”, bezie ik het nu met hele andere ogen. Ik herken modellen, zie dat scherven goed of minder goed gelijmd zijn, waardeer mooie restauraties, bestudeer versieringen en besef hoeveel werk er is verricht tussen de daadwerkelijke opgraving en een tentoonstelling. En ooit hoop ik ook alle stappen van een dergelijk traject te mogen doorlopen.
De tentoonstelling ‘Vinex anno 1610. Dagelijks leven in Haarlems eerste officiële nieuwbouwwijk.’ is te zien tot en met 28 februari 2016 in het Archeologisch Museum Haarlem.
Voor meer informatie: Archeologisch Museum Haarlem