(G)een appeltje voor de dorst

In deze rubriek wordt elke maand kort en krachtig een bijzonder, apart of juist heel gewoon opgegraven voorwerp belicht. Deze maand betreft het een spaarpot.  

Waar de argeloze kunstliefhebber tegenwoordig de Verweijhal aan de Grote Markt DSC04539binnenloopt, is in 1990 door de AWH een opgraving uitgevoerd. Op een heel klein binnenterrein naast de Vleeshal zijn diverse muren, beerputten en kelders uit de middeleeuwen en nieuwe tijd opgegraven. Uit één van de zeventiende eeuwse beerputten is een prachtige spaarpot afkomstig.

De spaarpot is gemaakt van witbakkende klei en is aan de buitenkant voorzien van een laagje koperhoudende glazuur, waardoor deze een prachtig groen glanzend uiterlijk heeft. De spaarpot bestaat uit een holle bol op een kolomachtige voet en is aan de bovenkant van een puntje voorzien. In de holle bol is horizontaal een gleuf voor het inwerpen van muntjes uitgespaard. De spaarpot is 12 centimeter hoog.

De bol met puntje doet denken aan een vrouwenborst, waaraan het model dan ook zijn DSC04532naam ontleend. Naast het ‘borstmodel’ kende men ook andere vormen zoals een spaarvarken of een spaarhaantje. Uit latere tijd is er ook (wijn)tonvormige model bekend. Deze vormen hebben allemaal dezelfde symboliek: oppotten/ vetmesten en daarna slachten/ consumeren. Onze spaarpot heeft waarschijnlijk alle stadia doorgemaakt aangezien deze geheel in scherven werd gevonden. Van de inhoud is overigens geen spoor meer aangetroffen…

DSC04531